Zigeuners van de Cauberg

Zigeuners van de Cauberg
Regisseur: Patrick Bisschops

De documentaire Zigeuners van de Cauberg is een getuigenis uit eerste hand van enkele lokale jongeren die in de verwarde periode zo vlak na de Tweede Wereldoorlog de kans grepen uit te stijgen boven het katholieke bestaan in Zuid-Limburg en kozen voor een avontuurlijk en reizend bestaan met het dagelijks aanwezige risico voor eigen leven. 

Van 1947 tot 1971 was het Zuid-Limburgse Valkenburg een kwart eeuw lang de hoofdstad van de roofdierendressuur. Met ijzeren discipline, spitsvondigheid, intimidatie en heel veel bluf stoomde Erie Klant, grondlegger van Klant's dressuurschool in Valkenburg, avonturiers uit heel Europa, en zelfs enkele lokale jongeren, klaar voor het gevaarlijkste beroep ter wereld, dat van leeuwentemmer.  Internationale circussen en filmstudio's waren kind aan huis in de dressuurschool. Maar de tijgers, ijsberen, leeuwen en olifanten hebben inmiddels plaats gemaakt voor de thermale baden van kuuroord Thermae 2000. Een enkeling herinnert zich nog de wereldvermaarde dierendressuur school.  Deze romantische getuigenissen staan echter in schril contrast met het teruggetrokken en marginale bestaan dat de goden van weleer in de nadagen van hun indrukwekkende carrière leiden. Ondanks de hoge leeftijd valt het ze erg moeilijk het werken met de roofdieren definitief vaarwel te zeggen. De heroïek heeft plaats gemaakt voor weemoed en aftakeling. 

regisseur

regisseur

Patrick Bisschops

Patrick Bisschops, oa. la Vie en Chantant (2006), Richie Backfire! 2 meter hardcore (2000). 

credits

credits

Scenario, Patrick Bisschops en Vincent Loozen; Camera, Wiro Felix; Geluid, Hens van Rooy en Frenk van der Sterre; Montage, Patrick Minks; Geluidsnabewerking, Huibert Boon; Eindredactie L1: Henk Jacobsen; Productie, Laura Bronkers en Willemijn Cerutti.
Met steun van het Mediafonds. In coproductie met regionlae omroep L1.

nieuws

nieuws

Zigeuners van de Cauberg

Ontwikkeld tijdens de IDFA workshop 2002, première IDFA 2003

pictures and press

pictures and press

DVD verkoop

DVD verkoop

Zigeuners van de Cauberg
€20,00

recensie

recensie