Voices of Bam

Voices of Bam
Regisseur: Aliona van der Horst

Op 26 december 2003 vond in zuidoost Iran een aardbeving plaats van 6.6 op de schaal van Richter. Tienduizenden mensen werden bedolven onder het puin. Het epicentrum lag in Bam, een stad tot dan toe vooral bekend vanwege haar eeuwenoude citadel Arg-i-Bam en een verzengend woestijnklimaat.

Voices of Bam speelt zich een jaar na de ramp af. De inwoners hebben de draad weer opgepakt, hoewel ze vaak nog in tenten wonen tussen de scherven van hun vroegere bestaan. Bijna iedereen in de stad heeft wel iemand verloren. Verfomfaaide familiefoto’s, opgedoken uit de stoffige puinhopen, herinneren aan de leemte die een broer, een dochter, een opa of een moeder heeft achteraten. Ze werden het vertrekpunt voor de jonge filmmakers.

De film observeert verschillende inwoners en families tijdens hun dagelijkse beslommeringen. Herkenbare en levendige situaties scènes vloeien over in meer verstilde, poëtische momenten. Dan zijn alleen nog de stemmen van de overlevenden te horen die zich persoonlijk richten tot hun verdwenen kinderen, echtgenotes en ouders. De flarden monologue interieur zitten vol kwetsbare poëzie. Het brengt de wereld van de personages hartverscheurend dichtbij. Voices of Bam toont de schoonheid van alledag en de universele veerkracht van de bewoners van Bam, gevangen in een louterend filmgedicht.

regisseur

regisseur

Aliona van der Horst

Dame met het witte hoedje (1997), veelbekroonde eindexamen;
Na de Lente van ‘68 (Gouden Beeld 2001), over de liefde van haar ouders in tijden van Koude Oorlog;
Passie voor de Hermitage (Grand Prix FIFA Montréal 2003), serie verhalen achter de schermen van het grootste museum ter wereld; 
Voices of Bam (2006, co-regie Maasja Ooms), een film over rouw en herinnering; 
Boris Ryzhy, (2008) portret van deze jonge Russische dichter en zijn generatie.
 

credits

credits

Regie en scenario: Aliona van der Horst
Camera en co-regie: Maasja Ooms
Camera-assistent en focus puller: Nina da Costa
Geluid: Rik Meier
Tolk en regie-assistentie: Nafiss Nia
Editor: Stefan Kamp
Mixage: Jeroen Goeijers
Componist: Harry de Wit en Tomas Postema
Producer Iran: Bahram Farhadtooski
Producer Nederland: Laura Bronkers
In co-productie met NTR. Met steun van het Mediafonds, Nederlands Filmfonds en het CoBO-fonds. 
International sales: Doc&Co

nieuws

nieuws

Tweede Kerstdag: Voices of Bam in Rialto

Op Tweede Kerstdag is het precies tien jaar geleden dat de stad Bam in het zuidoosten van Iran werd getroffen door een zware aardbeving (6,3 op de schaal van Richter), waarbij tienduizenden mensen werden bedolven onder het puin van hun bakstenen huizen. Het epicentrum lag pal onder Bam.

In de documentaire Voices of Bam wordt de situatie een jaar na de ramp in ogenschouw genomen. De inwoners hebben de draad weer opgepakt, hoewel ze vaak nog in tenten wonen tussen de scherven van hun vroegere bestaan. Verfomfaaide familiefoto’s, opgedoken uit de stoffige puinhopen, herinneren aan de leemte die een familielid of vriend heeft achtergelaten. Ze werden het vertrekpunt voor filmmakers Aliona van der Horst (regie) en Maasja Ooms (co-regie en camera).

Prijzen voor Voices of Bam

Na de première op het Rotterdams Film Festival (2006) is de film de hele wereld over gereisd om op talloze festivals te draaien.
Awards: Special Jury Prize, Tribeca Film Festival NY, Prix du jury interreligieux, Vision du Reel Nyon, Best Feature Dokfest, Kosovo, Special Mention CPHdox, Kopenhagen, nominatie voor beste geluidsontwerp Nederlands Film Festival, vanwege de originele 'monoloque interieur' en Best Film op Bucharest International Film Festival.

Voices of Bam

bioscoprelease was in handen van cinemadelicatessen.nl

Voices of Bam op tv

23 november zendt NTR de documentaire uit bij Holland Doc op NLD 2, 23.10uur.

pictures and press

pictures and press

DVD verkoop

DVD verkoop

Voices of Bam
€20,00

recensie

recensie