Foto en Copyright by G.P. Fieret

Foto en Copyright by G.P. Fieret
Regisseur: Frank van den Engel

Met zijn eigenzinnige, gruizige vrouwenportretten wist Gerard Petrus Fieret (1924-2009) in de late jaren zestig de hele gevestigde orde tegen zich in het harnas te jagen. In zijn door vele muizen bevolkte atelier fotografeerde hij behalve zijn half of helemaal ontklede modellen ook zichzelf, zijn poes en de zieke duiven die daar met hem samenleefden. Zijn fotografisch oog laat zien hoe hij in de wereld stond: chaotisch, slordig, soms agressief, maar ook met veel humor en charme. Bij leven werd hij een bohemien genoemd of een zwerver omdat hij moeilijk in een kader te plaatsen was. Hij was een volledig autonome beeldend kunstenaar (fotograaf, tekenaar en dichter) die zich niets gelegen liet liggen aan de conventies van de fotografie of van het leven.

Zijn fotografische werk heeft een unieke kwaliteit die heden ten dage wordt herkend door een groeiende groep liefhebbers, verzamelaars en musea. Zijn internationale doorbraak gaat gepaard met sterk stijgende prijzen waar Gerard Fieret zelf overigens niet beter van werd. Hij stierf in 2009 op 85-jarige leeftijd.

Foto en Copyright by G.P. Fieret is nu ook te zien via Vimeo on Demand.

regisseur

regisseur

Frank van den Engel

Frank van den Engel (1956) startte in 1997 het onafhankelijk documentaire productie bedrijf Zeppers Film & TV. In vijftien jaar tijd produceerde hij meer dan 75 films voor bioscoop en televisie. Sommige werden geëerd op prestigieuze festivals over de hele wereld: Andre Hazes - zij gelooft in mij, Dans, Grozny Dans, Voices of Bam, Boris Ryzhy, 900 Dagen.

Tegenwoordig combineert hij zijn werk als producent met het ontwikkelen en regisseren van zijn eigen filmprojecten. Zijn regiedebuut Normaal - Ik kom altied weer terug (82 min.) kwam in 2002 in de bioscopen. In 2007 werd zijn tweede lange documentaire Tussen hemel en aarde door Cinema Delicatessen in het theater uitgebracht. Foto & Copyright by G.P. Fieret (55') werd genomineerd voor een Gouden Kalf in 2009 en 2014 zond de NTR in Het uur van de wolf zijn meest recente documentaire uit: The Next Big Thing.

credits

credits

SCENARIO en REGIE Frank van den Engel
CAMERA Erik van Empel
GELUID Mark Wessner
MONTAGE Riekje Ziengs
GELUIDSNABEWERKING Tom Bijnen
COMPONIST Hans Helewaut
PRODUCER Jorinde Sorée
EINDREDACTIE NPS Annemiek van der Zanden
In coproductie met NTR. Met steun van het Mediafonds.

nieuws

nieuws

Opnieuw aandacht voor Foto en Copyright by G.P. Fieret

De documentaire Foto en Copyright by G.P. Fieret kijkt in het leven van de eigenzinnige kunstenaar Gerard Petrus Fieret. Hoewel hij maar 10 jaar fotografeerde, heeft hij een enorm oeuvre opgebouwd. De film was op 25 mei om 23:00 uur te zien bij Het Uur van de Wolf op NPO2. Kijk hem hier terug.
Van 20 mei tot 10 september 2017 is er een speciale expositie van het werk van GP Fieret in het Fotomuseum Den Haag. 

Foto en Copyright by G.P. Fieret nu op Vimeo on Demand

Foto en Copyright by G.P. Fieret is nu beschikbaar op Vimeo on Demand. De film van Frank van den Engel is de eerste film van Zeppers die op deze wijze online te zien is.

Internationale aandacht voor G.P. Fieret

De fotograaf G.P. Fieret (1924-2009) wordt nu geroemd maar tijdens zijn leven verguisd. Frank van den Engel maakte in 2009 een documentaire over Fieret, wiens werk o.a. te bewonderen is in het Museum of Modern Art in New York en het Rijksmuseum, maar desondanks stierf in totale armoede. De Britse krant The Telegraph prijst de film: "In a mesmerising documentary that takes its title from one of Fieret’s rubber stamps, Photo & Copyright G.P. Fieret, Frank van den Engel portrays the artist in his very last days." 

Het werk van Fieret is tot 11 januari te zien in het Rijksmuseum  en vanaf 4 december in de Kahmann Gallery.

 

Foto & Copyright by G.P. Fieret

werd genomineerd voor een Gouden Kalf op het Nederlands Film Festival.

pictures and press

pictures and press

DVD verkoop

DVD verkoop

Foto & Copyright by G.P. Fieret
€20,00

recensie

recensie